Devotiekapel ter ere van Maria

Beschrijving

Devotiekapel ter ere van Maria. Gebouwd in 1939 ter vervanging van een ouder kapelletje dat afgebroken werd bij de aanleg van de weg Oedelem-Knesselare.

Toegankelijke kapel in rood baksteenmetselwerk onder zadeldak bedekt met natuurleien. In de voorgevel een verdiepte, spitsboogvormige deuropening met daarboven een datumsteen "1939" en opschrift: "ZET HIER GEEN VOET, OF ZEG MARIA WEES GEGEROET". De zijgevels zijn elk opengewerkt door een rechthoekige vensteropening.

Interieur. Blauwe en witte vloertegels, bepleisterde wanden met blauwe afwerking en een houten tongewelf. Altaar bestaande uit brede balk waarop een Maria-beeld gevat in een aedicula, bekroond door een muurschildering in de vorm van een banderol met opschrift "KONINGIN VAN DE VREDE B.V.O." Onder het altaar bevindt zich een houten plank waarop een Christusfiguur. Het volledige altaar is afgeschermd door een tralies.

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 128-129 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Auteurs: Gilté, Stefanie