Hoeve Kapellenhof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "KAPELLENHOF" zie naambord. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Volgens het kadaster in kern opklimmend tot 1836. In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het boerenhuis en de bijhorende stal/schuur worden in 1878 beiden uitgebreid in zuidelijke en oostelijke richting. Aan de straat wordt een kapel gebouwd. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928. Een volgende uitbreiding van het boerenhuis vindt plaats in 1968.

Boerenhuis. Boerenhuis, ten oosten van het erf gelegen. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen gemansardeerd zadeldak. Oranjebakstenen lijstgevel in combinatie met gele baksteen voor de horizontale gevelbelijning en het benadrukken van de rollagen. Rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien. Het dak is voorzien van drie dakvensters met getrapte geveltop en bolbekroning.

Schuur. Imposante schuur evenwijdig met de straat gebouwd. Fasegewijs tot stand gekomen. Oudste kern opklimmend tot 1836. Uitbreiding in 1878. Verankerde rode baksteenbouw oorspronkelijk voorzien van een dichtgemaakte centrale doorrit. Aangepaste muuropeningen. Zijpuntgevel opengewerkt met een beluikte rondboogopening onder bakstenen waterlijst.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1836/7, 1878/227, 1928/77, 1968/42.

Auteurs: Gilté, Stefanie