erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
89264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Schaak
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Reeds in de landboeken van 1630 en deze van 1657-1659 is er hier sprake van een brouwerij en herberg "Het Schaak". Volgens gedenkplaat met opschrift "HIER WERD DE/ LETTERKUNDIGE/ N.E. FONTEYNE/ GEBOREN/ 1904-1938". Halfvrijstaande woning. Volgens het kadaster gebouwd in 1880. Links van de woning toegang tot achterliggende woningen en de Rijkslagere school voor Buitengewoon onderwijs gelegen in de Beernemstraat. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Roodbakstenen lijstgevel opgesmukt met bepleisterde en witgeschilderde ornamentiek. Horizontale gevelbelijning door middel van bepleisterde en beschilderde plint, arduinen cordons en hoofdgestel bestaande uit een kroonlijst met tandlijst rustend op rijk uitgewerkte modillons. De gevel is verticaal afgelijnd met bepleisterde en witgeschilderde hoekkettingen. Segmentboogvensters in een geprofileerde omlijsting met rijk uitgewerkte sluitsteen. Segmentboogdeur met behouden schrijnwerk in een geprofileerde natuurstenen omlijsting. Centraal op de verdieping deurvenster met arduinen balkon op consolestenen met gietijzeren leuning.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1880/9.
  • VERSTRAETE D., Oedelem voor 300 jaar, in Bos en Beverveld, jaarboek 1989, p. 105-110.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem (deel 1), inBos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 132.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.