erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
89276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89276

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Een gelijkaardig volume wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830, maar is wellicht ouder. Vormde oorspronkelijk één geheel met het hoekpand bij de Oude Zakstraat, de gebouwen van de brouwerij/ stokerij. Verankerde bakstenen lijstgevel voorzien van een beraping (rotsbepleistering) en een bepleisterde en beschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting met rocaillemotief als sluitsteen. Klassiek hoofdgestel met sierlijk uitgewerkte modillons en kroonlijst op klossen. Bewaarde deur en luiken. Bewaard schrijnwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Beernem.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.