erfgoedobject

Hoeve De Potterie

bouwkundig element
ID
89295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89295

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Potterie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Site van de historische hoeve zogenaamd "De Potterie". Oorspronkelijk eigendom van de Burgerlijke Godshuizen te Brugge. Gelegen aan de voet van Oedelemberg.

De kaart van Ferraris (1770-1778) toont op deze plaats vier vrijstaande gebouwen. Op een vermoedelijk achttiende-eeuwse kaart is de hoeve gevat in een regelmatige, tweeledige omwalling en bestaat het gebouwenbestand uit een woonhuis en twee landgebouwen. Op het primitief kadasterplan van 1830 is de hoeve slechts gedeeltelijk omwald en bestaat ze uit een vrijstaand woonhuis, twee landgebouwen en een bakhuis. De hoeve was toegankelijk via een dreef vanuit de Praetstraat, en vanuit de hoeve zelf vertrok een noordelijke landweg die via een hoeve in de Zomerstraat-oost nummer 2A uitgaf in de Zomerstraat-oost.

Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een lange onverharde dreef afgezoomd met eiken. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd verhard erf. Grondig verbouwde 19de-eeuwse volumes en nieuw woonhuis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/70, 1928/28.
  • OCMW Archief Brugge, Potterie, register 17, nummer 3551.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem. Deel III, in Bos- en Beverveld, jaarboek 1974-1975, p. 34-38.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Potterie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89295 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.