Hoeve Groot Sint-Jansgoed

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "GROOT SINT-JANSGOED" zie naambord. Volgens een jaarsteen aanwezig in de woning daterend van "1643" op natuurstenen schouwwang. Aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) met de naam "St. Janshuysgoet". In 1748 wordt de hoeve vermeld als een schaaphofstede. De hoevegebouwen staan reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) met grosso modo de huidige gebouwenconfiguratie. Ook op een kaart van 1760 is de hoeve reeds opgetekend. De vier losse bestanddelen zijn gegroepeerd op een beboomd grosso modo vierkant omwald erf. De hoeve was toegankelijk via een dreef afgezoomd met bomen. Het erf was oorspronkelijk voorzien van kasseien. Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. In 1878 wordt het boerenhuis uitgebreid in zuidelijke richting. De schuur wordt eveneens uitgebreid. In 1954 volgt opnieuw een uitbreiding van het boerenhuis, de schuur en de stallen. Erftoegang geflankeerd door twee lindebomen. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een centraal grasplein met mestvaalt. Ten zuidoosten van het boerenhuis aanwezigheid van een poel. Ten zuiden van het boerenhuis aanwezigheid van de groentetuin.

Boerenhuis. Ten westen van het erf gelegen. Van het erf afgesloten door een laag bakstenen muurtje, witbeschilderd en een gepekte plint, onderbroken door twee toegangen met smeedijzeren hekwerk bevestigd aan twee hogere pijlers met arduinen deksteen. Boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw witbeschilderd boven een gepekte plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk voorzien van een mok en luiken. Tegenaan de noordzijde een lager volume, vermoedelijk volgens het kadaster gebouwd in 1984. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige vensteropeningen. Noordzijde opengewerkt met twee rondboogvormige poortopeningen onder geprofileerd waterlijstje. Interieur. Behouden balkenlaag opgebouwd uit moer- en kinderbalken. Imposant schouwmassief met natuurstenen gesculpteerde wangen met voorstelling van een mannen- en vrouwenfiguur.

Paardenstal. Ten zuiden van het erf gelegen. Vrijstaand volume van verankerde baksteen, witbeschilderd boven een gepekte plint.

Stal. Ten oosten van het erf gelegen. Vrijstaand volume. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1879/24, 1954/108, 1981/67, 1984/58, 1997/53.
  • OCMW ARCHIEF BRUGGE, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken, Kaft kaarten Oostkamp.
  • RAES J., Enkele oude hofsteden te Oedelem in 1740, inBos en Beverveld, jaarboek 1969, p. 57.