Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, staat al deels weergegeven op een kaart van 1770 als een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen met bijhorende poel. Een grosso modo gelijkaardige situatie vinden we terug op een kaart van 1772. Tussen 1772 en 1809 (pre-kadastrale kaart) vinden een aantal wijzigingen plaats. De vermoedelijk huidige schuur aan de straatzijde is uitgebreid in noordwestelijke richting. Toegankelijk via een erftoegang bestaande uit twee bakstenen pijlers waaraan een vrij recent hekken is bevestigd.

Boerenhuis. Ten noorden van het erf gelegen. Fasegewijs tot stand gekomen. Op een pre-kadastraal plan van 1809 en op het primitief kadasterplan van circa 1830 staan twee losse bestanddelen weergegeven. Volgens het kadaster worden in 1878 twee nieuwe gebouwen aan de straatzijde opgetrokken. In 1954 volgt een grenswijziging. Een loods wordt gebouwd in 1956 ten westen van het boerenhuis. De schuur en het woonhuis worden een weinig uitgebreid in 1977. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak + één travee onder slepend dak. Bepleisterde en witbeschilderde gevel boven een gecementeerde plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Schuur - stal. Ten zuiden van het erf gelegen. Vermoedelijk nog met een oude 18de-eeuwse kern (zie weergave op de kaart van 1770). Verankerde rode baksteenbouw, straatgevel witbeschilderd boven een gecementeerde plint. Zijgevel opengewerkt met korfboogvormige muuropeningen en luchtspleten.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/107, 1954/48, 1956/29, 1977/45.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 1065.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.