erfgoedobject

Boerenwoningen horend bij kasteel De Wapenaer

bouwkundig element
ID
89304
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89304

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woningen horend bij kasteel "De Wapenaer". Het huidige kasteel werd gebouwd ter vervanging van het oude buitengoed dat in nummer 9 was ondergebracht. In 1830 wordt nummer 9 aangeduid als "kasteel". De huidige gebouwen zijn reeds op een kaart van 1770 met dezelfde configuratie weergegeven. Op het pre-kadastraal plan van 1809 opgetekend als een tweewoonst met rechts een geïntegreerd landgebouw, bakhuis en drie verspreide losse hoevegebouwen. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 zijn de gebouwen opgetekend als een tweewoonst waarvan de zuidwestelijke woning (nummer 9) samen met naastliggende stallen, schuren en bakhuis is aangeduid met de term "Kasteel". Wanneer het nieuwe achterliggende kasteel wordt opgetrokken in 1888, wordt volgens het kadaster het oorspronkelijke buitengoed (nummer 9) heringericht als paardenstal en koetshuis. Door een grenswijziging in 1890 worden de stal en andere bedrijfsgebouwen aan de woning nummer 7 toegevoegd. Vanaf 1910 maken ze deel uit van het achterliggende kasteel. In 1960 worden de twee woningen één gemaakt om in 1974 opnieuw te worden gesplitst.

Samenstel van twee lage woningen onder verspringend pannen zadeldak. Vermoedelijk met oude kern teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevels met witbeschilderde voorgevels boven een gepekte plint. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk. Eindgevel van verankerde rode baksteen.

In de voortuin van nummer 9 bevindt zich een aardappelkelder.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1889/7, 1890/4, 1910/8, 1960/35, 1974/39.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 1065.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel De Wapenaer

  • Is deel van
    Ruweschuurstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoningen horend bij kasteel De Wapenaer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89304 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.