erfgoedobject

Hoeve 't Mispelaerken

bouwkundig element
ID
89305
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89305

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Mispelaerken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Mispelaerken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen historische hoeve zogenaamd " 'T MISPELAERKEN", zie naambord. Toegankelijk via een geasfalteerde weg overgaand in een kiezelweg.

"JACOBUS DE MEIERE HEEFT DIT HUIS DOEN MAEKEN 1750" volgens een balkopschrift in het boerenhuis. Reeds op een kaart van 1770 staat bebouwing weergegeven, op de plaats van de huidige hoeve zogenaamd " 't Mispelaerken". Toen was de achterin gelegen hoeve met poel toegankelijk via een lange dreef afgezoomd met bomen, die ze deelde met naastliggende hoeve nummer 10A. De dreef vertrekt ter hoogte van het huidige kasteel "De Wapenaer". Op het primitief kadasterplan van circa 1830 weergegeven als een tweewoonst met bijhorende poel. Volgens het kadaster wordt in 1864 een schuur gebouwd. In 1878 wordt het boerenhuis uitgebreid in oostelijke richting en verdwijnt de poel. Ten noordoosten van het boerenhuis wordt een bakhuisje gebouwd. In 1936 wordt het bakhuis afgebroken. Een aantal nieuwe loodsen worden in 1988 en 1997 gebouwd.

Boerenhuis ten noorden van het erf gelegen. Vier traveeën en één bouwlaag met geïntegreerde stal onder doorgetrokken zadeldak bedekt met pannen, ter hoogte van de stal voorzien van een klimmende dakkapel. Oude kern teruggaand tot de 18de eeuw zie behouden balkenlaag met inscriptie "JACOBUS DE MEIERE HEEFT DIT HUIS DOEN MAEKEN 1750" op de moerbalk met rijk uitgewerkte balksleutel. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met aangepaste rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. Geïntegreerde stalvleugel van verankerde baksteen, witgeschilderd boven een gepekte plint. Tegen de dakrand een gelede bakstenen lijst.

Vrijstaand wagenkot; ten noorden van het erf gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1988, maar wellicht ouder. Verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/55, 1878/151, 1936/17, 1988/42, 1997/39.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 1065.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve 't Mispelaerken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89305 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beernem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.