Herberg Het Ossenhoofd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Ossenhoofd

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "Het ossenhoofd" zie gevelsteen met voorstelling van een ossenhoofd. Ingeplant op een hoekperceel bij de Schaerestraat. Sterk verbouwde woning, doch vermoedelijk met een oude kern, zoals afgebeeld op een kaart van circa 1770. Huidig uitzicht resultaat van verbouwing in de jaren 1960, grosso modo met behoud van het volume.

Oorspronkelijk een éénlaagswoning van vier traveeën onder pannen zadeldak voorzien van een dakkapel met tuitgevel. De gevel was opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van houten kruis- en bolkozijnen. Boven de rondboogdeur een gevelsteen met afbeelding van een ossenhoofd. Thans een verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige aangepaste muuropeningen. Zijgevel voorzien van muurvlechtingen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 1065.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem, deel IV, in Bos en Beverveld, jaarboek 1976, p. 24-25.

Auteurs: Gilté, Stefanie