Boerenarbeiderswoning

Gemeente Beernem
Locatie Schaerestraat 4, Beernem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Beernem (adrescontroles: 22-04-2008 - 22-04-2008).
  • Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning loodrecht op de straat gebouwd

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning loodrecht op de straat gebouwd, op een omhaagd (meidoorn en hulst) perceel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend pannen zadeldak. Zes lagere traveeën staan reeds weergegeven op een pre-kadastraal plan van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830. Het hooghuis werd volgens kadastergegevens bijgebouwd in 1878. Verankerde bakstenen witbeschilderde gevel met zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Bijhorend nutsgebouw niet beschilderd en parallel met de straat gebouwd. Achterliggende poel. Tweeledig bakstenen bakhuisje.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/115.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie