Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning loodrecht op de straat gebouwd, op een omhaagd (meidoorn en hulst) perceel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend pannen zadeldak. Zes lagere traveeën staan reeds weergegeven op een pre-kadastraal plan van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830. Het hooghuis werd volgens kadastergegevens bijgebouwd in 1878. Verankerde bakstenen witgeschilderde gevel met zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Bijhorend nutsgebouw niet beschilderd en parallel met de straat gebouwd. Achterliggende poel. Tweeledig bakstenen bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/115.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.