Café Stop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Stop

Beschrijving

Voormalig café zogenaamd "Stop". Bestaande uit een diephuis aan de straatzijde met drie achterliggende lage éénkamerwoningen die een eenheidsbebouwing vormen.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De eenkamerwoningen zijn deels weergegeven op het primitief kadasterplan van 1830 als tweewoonst, maar zijn wellicht ouder. Vergroting van beide volumes en opsplitsing in driewoonst in 1867: uitbreiding tot aan de straatgrens en bijbouwen achteraan van een klein volume aangeduid als "huis". Beperkte uitbreiding van het middelste volume in 1878. De woning achteraan wordt in 1907 omgevormd tot een landgebouw en bij het middelste woonhuis gevoegd. In 1914 wordt het achterste volume vergroot en wordt de woning opnieuw opgesplitst in een tweewoonst.

Hoofdvolume aan de straatzijde te situeren. Diephuis met enkelhuisopstand van drie traveeën afgewerkt met een puntgevel voorzien van een deels uitkragende houten beplanking. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een grijze beschilderde en bepleisterde plint. De gevel wordt horizontaal belijnd door bepleisterde banden ter hoogte van de onder- en de bovendorpels. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met geblokte ontlastingsbogen. Behouden schrijnwerk.

Achterliggende lage woningen van verankerde baksteen op een lage donkere plint. Rechthoekige muuropeningen, bij de derde woning een opkamertravee met behouden blokraam.

Vrijstaand nutsgebouw, opgetrokken als schuur tussen 1867 en 1878.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1867/4, 1878/46, 1907/8, 1915/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie