Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Halfvrijstaande lage boerenarbeiderswoning volgens het kadasterarchief gebouwd in 1863 na afbraak van een tweewoonst die reeds op het primitief kadasterplan van 1830 was weergegeven. Uitbreiding achteraan van de woning in 1958. Achterliggend pakhuis opgetrokken in 1880 en heringericht als woonhuis in 1931.

Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde bakstenen, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegwerk. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk. Kroonlijst met klossen en tandlijst. Voortuin afgesloten met laag bakstenen muurtje waarboven een smeedijzeren hekwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/21, 1881/5, 1931/15, 1958/9.

Auteurs: Gilté, Stefanie