Herberg

Gemeente Beernem

• Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg

Typologiecafés
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Voormalig café "Het gemeentehuis van Oostveld" of "Sint-Pieters Gemeentehuis Estaminet". Eénlaagswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1913. Typische oranjerode baksteenbouw met sierankers horizontaal belijnd door de bepleisterde en beschilderde plint en banden ter hoogte van de vroegere onder-, tussen- en bovendorpels. Geblokte ontlastingsbogen. I-balk met bloemmotieven. Vernieuwd schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1914/8.
  • De wijken, merkwaardige gebouwen, bekende personen en herbergen van 't Zwarte Veld, in Bos en Beverveld, jaarboek 2006, p. 184.
  • Oude en verdwenen cafés in Oedelem, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2002. Gemeente Beernem, Beernem, 2002, p. 10.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie