erfgoedobject

Gedenksteen

bouwkundig element
ID
89332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89332
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksteen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gedenksteen voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog. Geflankeerd door twee knotbomen. Vrijstaande, rechthoekige gedenksteen van grijze granito op geprofileerd voetstuk met vooruitspringende omlijsting, bovenaan licht spitsboogvormig afgewerkt, kruis op de top. In de nis twee rechthoekige zwartglazen gedenkplaten. In de nis bovenaan een bronzen kruis en zes foto's op porselein, op de eerste plaat een palmtak. Opschriften: "ONZE HELDEN 1914 1918" onderaan "R.I.P.", de namen, op de tweede plaat "1940-1945 SOLDAAT GHISLAIN VAN HYFTE".

  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 279-280.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenksteen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.