erfgoedobject

Pastorie horend bij de Sint-Petruskerk Oostveld

bouwkundig element
ID: 89333   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89333

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van architect Eduard Schelstraete, horend bij de Sint-Petruskerk Oostveld. Volgens het kadaster gebouwd in 1928.

Vrijstaande woning in neo-brugse stijl met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak gevat tussen trapgevels. De verankerde oranjerode baksteenbouw wordt vertikaal belijnd door Brugse traveenissen met maaswerk in de boogvelden op de borstwering. Lijstgevel met traptop van drie traveeën breed met bekronende smeedijzeren windvaan. Rechthoekige muuropeningen voorzien van natuurstenen kruiskozijnen. De zijgevels zijn eveneens voorzien van Brugse traveenissen met maaswerk in het boogveld van het topvenster.

Voortuin afgesloten met laag bakstenen muurtje met pijlers waartussen smeedijzeren hekwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1928/38.
  • VAN COPPENOLLE M., Edward Schelstraete, in Figuren uit het Brugsche, Brugge, 1936, s.p.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007

Aanvullende informatie

In 2002 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de huisvesting (sinds 2006 Vivendo).
Auteurs : Vandeweghe, Evert, Verhelst, Julie
Datum: 23-12-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie horend bij de Sint-Petruskerk Oostveld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89333 (Geraadpleegd op 22-09-2020)