Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met bijhorende schuur. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat hier bebouwing weergegeven. Huidige bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een vrijstaand woonhuis en schuur. Het boerenhuis wordt vergroot in 1877 en de schuur wordt afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw. In 1900 volgt een beperkte uitbreiding van het boerenhuis. Het huidige bijgebouw aan de straat wordt opgetrokken in 1935. In 1953 deels herbestemd als een woning (Veldkapellestraat nummer 2).

Boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een gepekte plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1877/24, 1900//60, 1935/37, 1953/32, 1970/66.

Auteurs: Gilté, Stefanie