Hoeve Den Valenthijn

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "DEN VALENTHIJN", zie houten naambord. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 staat de hoeve weergegeven met vier losse bestanddelen. Het boerenhuis wordt weergegeven als een diephuis. Volgens het kadaster wordt in 1864 het boerenhuis uitgebreid in noordelijke en oostelijke richting en vormt nu een boerenhuis met geïntegreerde stal/schuur. In 1871 volgt volgens het kadaster een volledige reconstructie van het huis en de schuur, maar vermoedelijk werd de oude kern behouden. Het boerenhuis wordt nogmaals uitgebreid in 1879.

Boerenhuis met geïntegreerde stal/schuur aan de straat gelegen. Boerenhuis van zeven traveeën en één en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Het huidige uitzicht dateert van 1879, doch vermoedelijk met behoud van een oude kern zie asymmetrisch scherp zadeldak. Verankerde witbeschilderde lijstgevels boven een donkere plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, op de verdieping voorzien van diefijzers. De linkertravee is voorzien van sporen van een segmentboogvormige poortopening. Geïntegreerde stal/schuur. Verankerde oranjerode baksteenbouw opengewerkt met een grote schuurpoort.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/103, 1871/24, 1879/71, 1954/128, 1977/85, 1984/74.

Auteurs: Gilté, Stefanie