Hoeve Baljuwhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Baljuwhof

Beschrijving

Historische site zogenaamd "het Baljuwhof". Reeds in 1657 wordt melding gemaakt van een hoeve, bewoond door de baljuw van het "Knesselaerse" en het "Wulfsbergse". In 1740 is er sprake van de schaaphofstede "Stockman". Van de historische gebouwen is niets bewaard gebleven.

Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een woonhuis en twee landgebouwen op een heraangelegd erf, toegankelijk via een hekken in buisstaal. Woonhuis volgens kadastergegevens gebouwd in 1908 na afbraak van een woning die al was opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830. Oorspronkelijke voorliggende schuur-stal opgetrokken in 1878 en recent afgebroken. Bijgebouw achteraan de woning dateert van 1908 en werd in 1974 vergroot.

Boerenhuis van vier traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Donkerrode/oranje baksteenbouw voorzien van sierankers en gecementeerde plint. Segmentboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, beluikte vensters.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/190, 1909/9, 1974/63.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem (deel V), in Bos en Beverveld, jaarboek 1994, p. 78.

Auteurs: Gilté, Stefanie