• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Woonhuis met bijhorende voormalige smidse en schuur voorzien van voorliggend grasperk met verharde oprit. Fasegewijs tot stand gekomen: woonhuis al opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830. De schuur is volgens het kadaster gebouwd in de jaren 1870. Rechtervolume (smidse) aangebouwd circa 1880 en door opeenvolgende verbouwingen van 1910 en 1920 gekomen tot huidig volume.

Woonhuis van één bouwlaag en drie traveeën + een poorttravee en geïntegreerde smidse van twee traveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Woonhuis met verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een bruingeschilderde gecementeerde plint. Onder de dakgoot overhoekse bakstenen tandlijst. Segmentboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, beluikte vensters. Lagere aangebouwde smidse van één travee onder een pannen zadeldak. Oranjerode baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balk.

Dwarsschuur. Rode verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Twee segmentboogvormige poortopeningen met houten poort waarvan een voorzien van loopdeur.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/200, 1900/33, 1911/18, 1921/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie