erfgoedobject

Hoeve Meibosken

bouwkundig element
ID
89355
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89355

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Meibosken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Meibosken" bestaande uit losse bestanddelen. Hoeve fasegewijs tot stand gekomen. Weergegeven op primitief kadasterplan van 1830 als een vrijstaand boerenhuis en een voorliggend landgebouw in een boomgaard, beide gebouwen parallel aan de straat. Volgens het kadaster uitbreiding van de woning aan de noord- en oostzijde in 1878. In 1888 wordt een naastliggende (ten oosten) woning met landgebouw aangekocht en worden beide als bedrijfsgebouwen bij de hoeve gevoegd. Deze gebouwen stonden reeds in hun toenmalige omvang op het primitief kadasterplan van 1830. Afbraak van het voorliggend landgebouw in 1915 en ingrijpende verbouwing van het woonhuis: toevoeging van een volume achteraan (noorden) de woning en toevoeging van een dwarse stalvleugel aan de oostzijde. In hetzelfde jaar wordt de naastliggende schuur die oorspronkelijk als woonhuis diende verder uitgebouwd en wordt het bijhorende landgebouw afgebroken. In 1970 en 1988 worden telkens twee nieuwe loodsen bijgebouwd op het achtererf en ook in 1988 vergroting van woonhuis en schuur.

Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Gecementeerde lijstgevel oorspronkelijk voorzien van een opkamer. De gecementeerde lijstgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden schrijnwerk. Het boerenhuis vormt grosso modo met de gedateerde stal van "1914" een L-vormige plattegrond. Vrijstaande schuur, loodrecht op de straat gebouwd.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/236, 1888/58, 1915/4, 1970/49, 1988/55.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Meibosken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.