Zeldonkmolen met molenaarswoning

Gemeente Beernem
Locatie Blind Ezelstraat 1, Beernem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Beernem (adrescontroles: 22-04-2008 - 22-04-2008).
  • Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Zeldonkmolen met molenaarswoning

Beschrijving

Site "Zeldonkmolen" met voormalige molenaarswoning, reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829.

De oorspronkelijke houten windkorenmolen bevond zich ten zuiden van de woning en werd in 1869 afgebroken na het instorten door een gebroken kruisplaat. In 1872 werd de huidige stenen bergmolen gebouwd ten noorden van de woning. Deze molen is slechts gedeeltelijk bewaard na het inkorten van de romp.

Vrijstaande molenaarswoning gebouwd tussen 1810 en 1829. Breedhuis van zeven traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel voorzien van imitatievoegen. Driedubbele uitspringende streklaag onder dakoverstek. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk en bekroond door empire-vormig sierpleisterwerk. De deuropening is voorzien van een vlakke omlijsting.

Bijhorende dwarsschuur volgens het kadaster gebouwd in 1862. Verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Doorrit afgesloten door houten poort voorzien van winket. In de schuur wordt een eiken balk met opschrift "IAN.DE ROO 1703" en een steenkoppel van de oorspronkelijke molen bewaard. Achterliggende bijgebouwen dateren van midden 20ste eeuw.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/1, 1872/1, 1943/1.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1618.
  • BRAET P., De geschiedenis van een belangrijke molenaars- en aannemersfamilie de familie Braet. Stam: Ruiselede. Tak: Sint-Joris-Ten-Distel. In Rond de poldertorens. Handelingen van de Geschied- en heemkundige kring Sint-Guthago, volume 29 (1987), p. 166-173.
  • RYSERHOVE A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, Brugge, 1982, p. 137.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie