erfgoedobject

Hoeve Sint-Jorishof

bouwkundig element
ID
89364
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89364

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Jorishof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Jorishof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Sint-Jorishof". Vermoedelijk de oudste hofstede van de parochie die de oorspronkelijke zetel van de heerlijkheid Sint-Joris vormde. Erftoegang bestaande uit twee recente bakstenen erfpijlers.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf met grasperk. Hoeve reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 als vrijstaand woonhuis, groot landgebouw en bakhuis. Op de pre-kadastrale kaart van 1810 zijn dezelfde volumes afgebeeld maar in een weinig veranderde configuratie. In 1829 (primitief kadasterplan) is het woonhuis reeds vergroot. Volgens het kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1862, weliswaar met behoud van de oudere kern zie interieur en bouwsporen.

Woonhuis, ten noorden van het erf gelegen. Dubbelhuis van zes traveeën en een opkamertravee onder pannen zadeldak. Zijpuntgevel met muurvlechtingen en sporen van een ouder lager volume. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement in combinatie met een gepekte plint. Rechthoekige vensteropeningen en segmentboogvormige deuropening. Kelderopening in opkamertravee voorzien van smeedijzeren dievenstaven.

Interieur. Bewaarde moer- en kinderbalken en natuurstenen consoles. Imposante stookplaats met bepleisterde schoorsteenmantel en geprofileerde eikenhouten schouwbalk. Stookwand oorspronkelijk in blauwe reducerend gebakken baksteen (volgens huidige bewoners).

Bijhorende vrijstaande stal, ten zuiden van het erf gelegen. Gedateerd "1807" (bepleistering op baksteen). Grondig verbouwd en vergroot in 1974. Rode verankerde baksteenbouw onder pannen wolfsdak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1974/5.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1618.
  • RYSERHOVE, A., Mengelingen over Sint-Joris-ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1978, p. 88.
  • RYSERHOVE, A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, Brugge, 1982, p. 138.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Sint-Jorishof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89364 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.