erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
89367
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89367
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met bijhorende stalling en bakhuisje, ingeplant op een omhaagd (gemengde haag) hoekperceel bij Maria-Aaltersteenweg.

Het geheel werd volgens het kadaster in één bouwfase opgetrokken in 1898, en dit ter vervanging van een oudere tweewoonst. Toegankelijk via een oprit aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen erfpijlers van rode baksteen met piramidale bekroning en smeedijzeren hekwerk. Afgebroken in de loop van 2007.

Boerenarbeiderswoning. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde rode bakstenen lijstgevel met gebruik van oranje baksteen voor doorlopende druiplijst boven de muuropeningen. Segmentboogvormige muuropeningen onder rollaag. Behouden deur, ramen met mokken, luiken en houten kroonlijst op klossen. Zijgevel voorzien van rondboogvormige beeldnis met Maria-beeld.

Stalling. Verankerde baksteenbouw volume onder pannen zadeldak.

Bakhuisje. Tweeledig bakstenen bakhuisje onder pannen zadeldak.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1898/5.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89367 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.