erfgoedobject

Neerhof bij het Galgeveldkasteeltje

bouwkundig element
ID
89373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89373

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langgevelhoeve gelegen binnen een omwalling met het kasteel Galgenveld. Het perceel wordt vooraan afgebakend door een betonnen afsluiting en aan de achterzijde door een bakstenen tuinmuur horende bij het kasteel.

Fasegewijs tot stand gekomen: het volume is opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 en op het primitief kadasterplan van 1829 wordt de hoeve weergegeven als een woonhuis met bijhorende geïntegreerde schuur samen met het kasteel binnen een rechthoekige omwalling. In 1862 wordt de hoeve volgens het kadaster aan weerszijden een weinig uitgebreid.

Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. Geheel van negen traveeën en een bouwlaag onder een doorlopend pannen zadeldak. Sterk verbouwde rechthoekige muuropeningen met sporen van een korfboogvormige poortopening in de westelijke zijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/49.
  • RYSERHOVE A., Beernem, Oedelem en Sint-Joris in oude foto's, Beernem, 1988, p. 88.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerhof bij het Galgeveldkasteeltje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89373 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.