Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Voormalige tweewoonst, gebouwd tussen 1813 en 1829. Het volume wordt voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829 en is nog niet opgetekend op de pre-kadastrale kaart van 1813. Volgens het kadaster samengevoegd tot één woning in 1852. De cartouches verwijzen naar een voormalige dubbele handelsfunctie.

Vrijstaand breedhuis van vijf traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde zij- en achtergevels en voorgevel voorzien van cementberaping. Voorgevel verder afgewerkt met een halfbolle druiplijst en uitgespaarde ruitmotieven en cartouches. Linkervolume in meest oorspronkelijk staat bewaard. Licht getoogde, beluikte vensteropeningen met schuiframen voorzien van mokken. Rechthoekige muuropeningen van rechtervolume grondige verbouwd. Opnieuw grondige verbouwing eind 2006.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1852/9.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.