erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
89391
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89391

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve ingeplant op een hoekperceel bij de Blinde Ezelstraat. Oorspronkelijk met bijhorende boomgaard. De erftoegang bestaat uit twee overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Op het primitief kadasterplan van 1829 weergegeven als een vrijstaand woonhuis met een groot en kleiner landgebouw, bakhuis en bijhorende poel. Volgens het kadaster wordt het woonhuis circa 1855 vergoot.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Boerenhuis van vier traveeën waarvan één opkamertravee en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Erfgevel met vernieuwd parement en achtergevel met behouden parement. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van een rollaag en behouden schrijnwerk. Beluikt. Schuur en stal loodrecht op de straat gebouwd. De eindgevel is gedateerd "1909" door middel van een jaarsteen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. In het verlengde hiervan vermoedelijk oudere constructie. Vrijstaand wagenhuis van verankerde baksteen. Verbrede muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1852/7, 1862/9, 1904/1.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89391 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.