Twee burgerhuizen uit het interbellum

Beschrijving

Interbellumwoningen volgens het kadaster gebouwd in 1935. Voortuin. Twee op een hoogte gelegen breedhuizen van respectievelijk twee (nummer 6) en drie (nummer 8) traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevels van rode en gele baksteen met dudokvoeg. Doorlopend pannen zadeldak met zwarte geglazuurde pannen, elk met een dakkapel. Horizontaal belijnende arduinen doorgetrokken druiplijsten. Erkeruitbouw met typische, open hoekoplossing. Beide woningen zijn voorzien van rechthoekige vensteropeningen omlijst door verdiept liggend baksteenmetselwerk. De verdiepte deurportalen worden ontlast door een latei met uitgespaarde mijtervorm. Deels behouden schrijnwerk met deuren voorzien van smeedwerk en bovenlichten van de ramen ingevuld door gekleurd glas in lood. Ten westen van nummer 8 is een laag volume met plat dak (garage) aangebouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1935/1.

Auteurs: Gilté, Stefanie