Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweedorpswoningen

Beschrijving

Twee breedhuizen op een hoogte gelegen. Fasegewijs tot stand gekomen: de woningen staan reeds weergeven op het primitief kadasterplan van 1829 als onderdeel van een grotere woning met bijhorend gebouw. Volgens het kadaster verschillende beperkte uitbreidingen onder andere in 1852 en in 1862. Dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak. Verankerde bakstenen beschilderde lijstgevel afgewerkt met gepleisterde imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 16: de muuropeningen van de gelijkvloerse verdieping overspannen door I-balk met bloemmotieven.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1852/27, 1862/40.

Auteurs: Gilté, Stefanie