Brouwerij Langouche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Langouche

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Langouche". Tot de Tweede Wereldoorlog werd hier bier gebrouwen. Tijdens de Twee Wereldoorlog werden de ketels uitgebroken en schakelde men over op de verkoop van ingevoerd bier. Het complex is fasegewijs tot stand gekomen: een achterliggend gebouw (oostelijk) en het woonhuis worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. In 1862 wordt volgens het kadaster het woonhuis vergroot en wordt de achterliggende brouwerij opgetrokken. Opeenvolgende beperkte verbouwingen.

Woonhuis. Oorspronkelijk een dubbelhuis met een verankerde en bepleisterde lijstgevel. Nu een halfvrijstaand breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde zijgevel. Grondig verbouwde voorgevel voorzien van nieuw parement.

Brouwerij. Achterliggende geasfalteerde binnenplaats met aan de oostzijde boerderijgebouwen (stalling, schuur, bergplaats en garage) en in de andere zijde drie vleugels van de brouwerij met open rondbogenarcade. Verankerde rode baksteenbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/40.
  • Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1997. Gemeente Beernem, Beernem, 1997, p. 4.