erfgoedobject

Brouwerij Langouche

bouwkundig element
ID
89396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89396

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Langouche
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Langouche
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Langouche". Tot de Tweede Wereldoorlog werd hier bier gebrouwen. Tijdens de Twee Wereldoorlog werden de ketels uitgebroken en schakelde men over op de verkoop van ingevoerd bier. Het complex is fasegewijs tot stand gekomen: een achterliggend gebouw (oostelijk) en het woonhuis worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. In 1862 wordt volgens het kadaster het woonhuis vergroot en wordt de achterliggende brouwerij opgetrokken. Opeenvolgende beperkte verbouwingen.

Woonhuis. Oorspronkelijk een dubbelhuis met een verankerde en bepleisterde lijstgevel. Nu een halfvrijstaand breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde zijgevel. Grondig verbouwde voorgevel voorzien van nieuw parement.

Brouwerij. Achterliggende geasfalteerde binnenplaats met aan de oostzijde boerderijgebouwen (stalling, schuur, bergplaats en garage) en in de andere zijde drie vleugels van de brouwerij met open rondbogenarcade. Verankerde rode baksteenbouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/40.
  • Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1997. Gemeente Beernem, Beernem, 1997, p. 4.
  • RYSERHOVE A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, Brugge, 1982, p. 146.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Langouche [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89396 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.