erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 89398   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89398

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1813. Verankerde bakstenen lijstgevel afgewerkt met sierpleisterwerk en wit/grijze beschildering. Het parement is voorzien van imitatievoegen en een plint in pseudobreuksteen en -bossage. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met deels behouden schrijnwerk. De deuropening is gevat in een geprofileerde beschilderde omlijsting met een als vis beschilderde sluitsteen. De oorspronkelijk beluikte vensteropeningen op de gelijkvloerse verdieping worden ontlast door geblokte ontlastingsbogen. Op de eerste verdieping zijn de vensters gevat in een vlakke omlijsting. De borstwering is voorzien van guirlandes. Hoek met beeldnis ingevuld door beeld Maria met Kind.

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89398 (Geraadpleegd op 23-10-2020)