Hoeve Het Vijverhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Vijvergoed
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Sint-Joris
Straat Maria-Aaltersteenweg
Locatie Maria-Aaltersteenweg 32, Beernem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Beernem (adrescontroles: 22-04-2008 - 22-04-2008).
  • Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Het Vijverhof of Vijvergoed, omwalde hoeve met toegangsdreef

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Het Vijverhof", "Vijvergoed". Vanuit deze hoeve werden de heiden ontgonnen en de omliggende vijvers drooggelegd.

Omwalde hoeve met toegangsdreef voorzien van twee monumentale tamme kastanjebomen (castanea sativa) als erfafbakening. Geheel volgens kadaster gebouwd in 1862. Voorheen bevond zich op deze site een woonhuis en schuur die voor het eerst waren weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Het huidige bakhuis maakte deel uit van de oorspronkelijke hoeve.

Woonhuis met geïntegreerde stalvleugel. Breedhuis van zes traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw met zwartgepekte plint. Rechthoekige, beluikte vensteropeningen ingevuld door vernieuwde ramen met kleine roedeverdeling. Geïntegreerde stalling. Oorspronkelijk opgetrokken als schuur. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw met zwarte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Vrijstaand bakhuis. Tweeledig opgebouwd bakhuis. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/44.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie

Datum tekst: 2007

Relaties

maakt deel uit van Maria-Aaltersteenweg

Maria-Aaltersteenweg (Beernem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.