Hoeve Het Vijverhof

Beschrijving

Zogenaamd "Het Vijverhof", "Vijvergoed". Vanuit deze hoeve werden de heiden ontgonnen en de omliggende vijvers drooggelegd.

Omwalde hoeve met toegangsdreef voorzien van twee monumentale tamme kastanjebomen (castanea sativa) als erfafbakening. Geheel volgens kadaster gebouwd in 1862. Voorheen bevond zich op deze site een woonhuis en schuur die voor het eerst waren weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Het huidige bakhuis maakte deel uit van de oorspronkelijke hoeve.

Woonhuis met geïntegreerde stalvleugel. Breedhuis van zes traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw met zwartgepekte plint. Rechthoekige, beluikte vensteropeningen ingevuld door vernieuwde ramen met kleine roedeverdeling. Geïntegreerde stalling. Oorspronkelijk opgetrokken als schuur. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw met zwarte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Vrijstaand bakhuis. Tweeledig opgebouwd bakhuis. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/44.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Jonckheere, nummer 1067.