erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
8942
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8942
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde voorgevel. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters; kelder- en benedenvensters in vlakke omlijsting van arduin; bovenvensters met lekdrempels. Deur in vlakke arduinen omlijsting. Kroonlijst en tandlijst met modillons. Links, gepleisterde en beschilderde haakse aanhorigheid onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), met segmentboogvormige muuropeningen.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8942 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.