erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89434

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gedeeltelijk omhaagd met meidoorn.

Woonhuis. Fasegewijs tot stand gekomen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn op deze locatie verschillende kleine gebouwen opgetekend. Het huidige volume wordt echter voor het eerst weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1813 als woonhuis met geïntegreerde stal. Mogelijk werd deze stal reeds vóór 1813 vergroot (zie positie van de muurvlechtingen). In 1862 werd volgens het kadaster het geheel opgedeeld in een tweewoonst. Breedhuis van zeven traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw waarvan voorgevel is witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen en oorspronkelijke voordeur in omlijsting van blauwe reducerend gebakken baksteen. Onder de dakoverstek een driedubbele uitspringende streklaag.

Schuur. Vrijstaande dwarsschuur volgens het kadaster opgetrokken in 1881 na afbraak van de oudere schuur. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/1, 1881/1.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Jonckheere, nummer 1067.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beernem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.