Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie, heden jeugdheem "Chiro Aktivo", opgetrokken ten zuiden van de voormalige pastorie in 1914 naar ontwerp van Jules Carette (°1866-†1927) uit Kortrijk. De oude pastorie, minstens opklimmend tot circa 1830 (zie primitief kadasterplan) wordt daarbij herbestemd als bijgebouw. Ten oosten lag de pastorietuin, vlakbij ten westen lagen twee éénlaagshuizen die de straat flankeerden. In 1981 worden de restanten van de oude pastorie afgebroken om plaats te maken voor een noordelijke aanbouw. Het geheel wordt omgevormd tot jeugdheem.

Vrijstaand volume van twee bouwlagen in geelbruine baksteen met trapgevels, onder zadeldaken in mechanische pannen. Gebruik van natuursteen voor speklagen, schouderstukken, onderdorpels, lateien en afwisselend in de ontlastingsboogjes. Boven de voordeur zit een beeldnis met natuurstenen console en baldakijn (thans voorzien van venstertje). Rechthoekige muuropeningen waarin houten T-ramen met kleine roedeverdeling in bovenlicht. Verbonden met een lagere bijbouw onder zadeldak.
Hal met cementtegelvloer. Bewaarde binnendeuren.

• Gemeentearchief Wielsbeke, 861.5: Verbouwing jeugdheem oude pastorie (1980).