Hoeve Goet te Plante

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goet te Plante

Beschrijving

Historische hoeve "Goet te Plante", in geschiedenis minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, thans bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse losstaande bestanddelen en boerenhuis teruggaand tot de 18de eeuw.

Historiek

De hoeve wordt binnen vierkante walgracht weergegeven op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642), bestaande uit een noordwest-zuidoost georiënteerd boerenhuis tegen de zuidwestzijde en een haakse dwarsschuur tegen de zuidoostzijde van de omwalling, vermeld op de kaart als "T goet te plante Leen onder meynaert Stichel". De kaart van het 11de kanton "Lembeekwijck" bij het landboek van Wielsbeke duidt schematisch een woonhuis binnen omwalling aan. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden drie volumes binnen omwalling weergegeven, ongeveer in huidige constellatie. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt het boerenhuis met bakhuis aan de noordwestzijde op huidige plaats weergegeven, een haakse schuur staat aan zuidwestzijde van het erf. Aan oostzijde bevindt zich een kleiner stalgebouw. Volgens kadaster wordt het woonhuis circa 1860 vergroot. De hoeve is eigendom van baron Edouard della Faille uit Gent. In 1883 registreert het kadaster grote verbouwingen, woonhuis en bakhuis worden behouden maar er worden drie nieuwe landgebouwen opgetrokken: lange schuur en parallelle stal haaks ten zuiden van het woonhuis, stalvolume parallel met het woonhuis. In 1983 wordt bij kadaster de ruilverkaveling geregistreerd, waarbij de intussen opgevulde walgracht niet meer wordt weergegeven. De parallelle landgebouwen worden met elkaar verbonden en ten oosten en westen zijn nieuwe nutsgebouwen opgetrokken.

Beschrijving

Erf in losse verharding, bereikbaar via korte erfoprit. IJzeren hek met bakstenen pijlers, witgekalkt op gepekte plint. Aan de noordzijde een boerenhuis van negen traveeën onder zadeldak in zwarte Vlaamse pannen (nok haaks op straat), met klokkenruiter ter hoogte van de deuropening. Licht getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk, beluikt. Rondboogvenster op zijgevel. Geschilderde gevels.
Landgebouwen in donkerrode baksteenbouw onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Erfgevels volledig begroeid, zuidoostelijke stal met gedichte segmentbogige poortopening en later ingebrachte stalvensters, schuur met gedichte korfboogpoort. Noordelijke zijgevel van zuidwestelijke stal witgekalkt met gepekte plint, gedichte segmentboogopening van wagenhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1864/4, 1883/4.

Auteurs: Santy, Pieter