Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen bij erfoprit van een hoeve (nummer 1). De kapel wordt opgetrokken in 1870, vermoedelijk door de pachters van hoeve Breestraat nummer 1. Naar verluidt opgericht als vervulling van belofte voor genezing van een kindje met kanker. Als eigenaar vermeldt het kadaster Jean Baptiste Bethune - van Outryve d'Ydewalle uit Gent, gekend als neogotisch architect.

Veldkapel in witgekalkte baksteen op gepekte plint, onder zadeldakje in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), waarop een smeedijzeren kruis. Voor- en achtergevels met aandak en vlechtingen. Zijgevels met geprofileerde kroonlijst en kleine ruitvormige raampjes. Voorgaand stoepje in betontegels. Toegankelijk via dubbele roodgeschilderde houten deur onder rechte latei met gepleisterd boogveld, waarin opschrift: "STELT HIER NOOIT VOORBIJ EEN VOET / ~OF ZEGT MARIA WEESGEGROET ~".

Interieur. Zwart-witte cementtegelvloer. Gepleisterd rondbooggewelf. Altaarnis op houten sokkel, afgesloten door korfbogig venster met ijzeren roedeverdeling. Beelden Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Jozef met Kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1883/13.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 1.

Auteurs: Santy, Pieter