erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
89454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89454

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve, thans in gebruik als fruitkwekerij.

De geschiedenis van de site klimt minstens op tot het tweede kwart van de 17de eeuw, op een kaart bij het renteboek van de heerlijkheden Vijve en Ingelmunster (1642) wordt een boerenhuis afgebeeld. Op de kaart van het vierde kanton, de "West wijck", van het landboek van Wielsbeke (1720) wordt schematisch een groot boerenhuis afgebeeld, haaks op de weg georiënteerd. Het landboek vermeldt: "hofstede ende lant bestaen met huys, scheure, poort en ovenbuer", toen eigendom van en gebruikt door schepen Pieter Tack.

De hoeve wordt aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) als vier losstaande hoevegebouwen rondom een erf, met bakhuis ten noordoosten langsheen de straat. Het boerenhuis en bakhuis zijn vermoedelijk van oudere datum, zie vlechtingen in de zijgevels. De landgebouwen staan thans in een U-vormig aaneengesloten geheel, bestaande uit een 19de-eeuws schuurvolume haaks op de straat, een sterk verbouwde vleugel langsheen de straat en een interbellumvleugel (1936) ten zuiden van het erf.

Vrijstaand boerenhuis met aaneengesloten geheel van landgebouwen rondom een verhard erf met centraal grasperk. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Aan de oostzijde van het erf een boerenhuis met gecementeerde erfgevel onder overkragend zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Zijgevels met vlechtingen. Getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk, nieuwe luiken. Eertijds voorzien van twee kelders met tongewelven, thans gedempt. Aan de westzijde een schuur onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Twee segmentbogige poortdoorritten, waarvan één gedicht in de westgevel. Asemgaten. Nieuwere stalvensters onder betonnen lateien. Gebinte met pen-in-gatverbindingen. Langs straatzijde een groot bakhuis met aandak en vlechtingen, getoogde muuropeningen.

  • VERBRUGGHE C., De toestand te Wielsbeke in het jaar 1720 en relaties met vroegere en latere tijden (deel 1), in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 225.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De zijgevel van de woning is geïsoleerd door middel van panelen.

  • Informatie meegedeeld door de gemeente (21 december 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.