• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Hoevetje, in kern daterend uit het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw.

Oorspronkelijk komt in de eerste helft van de 19de eeuw een cluster van vier kleine woningen met bijgebouwen voor, eigendom van landbouwer Josephus Goethals uit Wielsbeke, zie primitief kadasterplan (circa 1830). Het thans resterende volume was onderverdeeld in twee woningen, ten zuidwesten stond een haaks landgebouw. In 1849 worden volgens kadaster beide woningen samengevoegd en de resterende woningen afgebroken en vervangen door nieuwe landarbeiderswoningen langsheen de straat. In 1857 wordt het boerenhuis verlengd aan de westzijde.

In 1954 wordt door de familie Coussens (zie naastliggende roterij) een nieuw woonhuis opgetrokken, de achterliggende oude woning wordt gebruikt als magazijn van hun vlasverwerkend bedrijf.

Achteruitgelegen boerenhuis in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Erfgevel met siercementering en voegwerkimitatie. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk. Oostelijk stalgedeelte met getoogde stalvenstertjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1849/17, 1857/3, 1954/19.

Auteurs: Santy, Pieter