erfgoedobject

Afsluitingspalen

bouwkundig element
ID
89462
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89462

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zes afsluitingspalen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zes afsluitingspalen, geplaatst langs de aanzet van de voormalige toegangsdreef tot het kasteel "Ten Broucken" (zie Rijksweg nummer 314), als indicatie van eigendomsafbakening.

Vier conische paaltjes in blauwe hardsteen, onder meer met resterende bekroning door ijzeren bol met pin, eertijds vermoedelijk met elkaar verbonden door ijzeren kettingen.

Twee cilindervormige paaltjes in blauwe hardsteen met gecanneleerd topstuk, oostelijke paal met afbeelding van een wapenschild van de familie de Nieulant (echtgenote van baron Maurice van der Bruggen). Resterende ijzeren ringen duiden op een mogelijkheid tot het afsluiten van de dreef met een ketting.


Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Hernieuwenburg

  • Is deel van
    Kasteeldreef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Afsluitingspalen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.