erfgoedobject

Villa en veeartspraktijk Van Daele

bouwkundig element
ID
89464
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89464

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning en voormalige veeartspraktijk Van Daele. Vrijstaande villa en praktijk gebouwd in 1968 naaar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge, °1919-†2004) op het hoekperceel met de Wandellaan. In 1974 wordt er aan de noordzijde een garage aangebouwd, waarbij de oorspronkelijke garage als zithoek wordt heringericht.

Lage baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte bedaking, aan de oostzijde voorzien van een tweede bouwlaag. U-vormig grondplan rondom een terras aan de zuidzijde. Horizontale belijning, benadrukt door verticale opeenvolging van horizontale balkjes als muurverlengingen en -verbindingen. Zuidzijde rondom het terras opengewerkt met grote glaspartijen, gesloten noordgevel.

Toegang van de woning langs de Wandellaan met rode deur geflankeerd door een bas-reliëf vervaardigd door Pia Manu. De ingang van de voormalige praktijk, met blauwe deur, ligt aan de zijde van de Kasteeldreef. Daarnaast een Onze-Lieve-Vrouwkapel, pijlerkapel op rechthoekig grondplan, opgebouwd in leisteen. Vierkante nis met moderne uitvoering van Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind.

Interieur. Ruime leefruimtes met heldere lichtinval, van de flankerende lange gang gescheiden door grote glaspartijen, toegankelijk via interne schuiframen. Slaapkamers op de tweede bouwlaag van de oostelijke vleugel, uitgevend op een gemeenschappelijke loggia die uitkijkt op het zuidelijke terras. Keuken en badkamer vernieuwd. Praktijkruimtes in de noordwestelijke hoek: bureau, apotheek en labo. Speelkamer en zitkamer als omvorming van voormalige garage.

Vloeren op begane grond in natuursteen (Noorse lei), op de verdieping een plankenvloer. Muren oorspronkelijk hoofdzakelijk in naakte baksteen, thans in meerdere vertrekken witgeschilderd. In diverse ruimtes zijn kunstwerken van Pia Manu aangebracht, onder meer een lichtstrook met onderverdeling in beton en gekleurde beglazing in de woonkamer, een dito tussenmuur in de zithoek, een haard met reliëf en een fries in de inkom "Ode aan de veearts".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1968/30, 1974/29.
  • CONSTANDT L. (red.), Stenen herleven. 111 jaar kunstige herstellingen in Brugge, 1877-1988, Brugge, 1988, p. 203.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nummer AA.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa en veeartspraktijk Van Daele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89464 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.