Hoeve met vlasschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met vlasschuur

Kleine hoeve met vlasschuur.

In 1872 wordt bij kadaster de bouw van een nieuw "huis en gebouw" geregistreerd, in eigendom van landbouwer Joannes Baptiste Vandenbroucke. In 1920 laat vlashandelaar Hendrik Baekelandt ten zuidwesten daarvan een "zwingelarij met motor" oprichten. In 1930 wordt volgens kadaster de vlasschuur ("magazijn") ten oosten aan het woonhuis gebouwd. In de loop van de 20ste eeuw worden de gevelopeningen van het boerenhuisje gewijzigd.

Eénlagig woonhuis in rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Erfgevel met later aangepaste rechte muuropeningen onder betonlateien en gecementeerde plint. Overhoeks tandfries. Stalgedeelte met vierkante gevelkapel.

Bakstenen hoge vlasschuur in het verlengde van het boerenhuis, onder zadeldak in mechanische pannen. Gevel afgeboord met muizentand en voorzien van een rechte schuifpoort onder getoogde ontlastingsboog waarnaast ten westen een rondbogig gevelkapelletje. Oostelijk deel met gedichte getoogde muuropeningen, mogelijk van een voormalig woonhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1873/4, 1920/4, 1930/22.

Auteurs: Santy, Pieter