Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgericht in 1961 ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Wielsbeekse Boerinnenbond (KVLV).

Hoge pijlerkapel gelegen in een driehoekig perkje naast de tuin van nummer 36, opgetrokken in rode baksteenbouw onder zadeldakje met houten dakstoel, gedekt in grijze natuurleien. Arduinen schouder- en hoekstenen. IJzeren kruis op nok. Beluikte rondboognis met achterwand in ijzeren hekwerk, waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind, met opschrift: "O.L.VROUW / DER / BOERINNEN / B.V.O.", van de hand van beeldhouwer Georges Van De Moortele. Geflankeerd door ijzeren lantaarns.

Op de basis zijn metalen letters aangebracht: "H. MARIA / WEES GEGROET", waaronder een metalen plaatje: "DANKBAAR AANDENKEN AAN / 50 JAAR / BOERINNENBOND / 1911-1961". Voorgaand bankje in baksteen en natuursteen.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 3.

Auteurs: Santy, Pieter