Herberg In de Molendam

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Molendam

Beschrijving

Voormalige herberg "In de Molendam".  Gebouwd op de plaats waar zich eertijds de Wielsbeekse graanwindmolen bevond, zie landboek van Wielsbeke (1720), primitief kadasterplan (circa 1830). De molen wordt afgebroken in de jaren 1870, in 1878 wordt de afbraak bij kadaster geregistreerd. In 1895 wordt de grond door de baron van Eyll de Kerckhove de ter Elst verkocht aan brouwer Emiel Lambrecht uit Oostrozebeke, die er een woning laat optrekken, vermoedelijk in gebruik als herberg.
Hoge bakstenen éénlaagsbouw van vier traveeën onder zadeldak in zwarte Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Gepleisterde straatgevel, roodgeschilderd met blauwe accenten, met voegwerkimitatie en geriemde omlijstingen. Houten kroonlijst. Grote raamopeningen met houten schrijnwerk met horizontale roedeverdeling in de bovenlichten (interbellum), vernieuwde voordeur onder getoogd bovenlicht. Rechtertravee poortopening onder ijzeren latei, thans met nieuwe invulling (vitrine). Noordelijke zijgevel met oculus en getoogd venstertje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1878/1, 1895/9.

Auteurs: Santy, Pieter