Wegkruis met kruisbomen

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis

Beschrijving

Wegkruis, vermoedelijk opgericht tijdens de 20ste eeuw ter vervanging van een ouder houten kruis. Een artikel in "Volk en Taal" uit 1893 vermeldt een houten kruis met Christusbeeld, ter hoogte van de spoorwegovergang. Het kruis was opgericht ter herdenking van Petrus Blomme, die er in 1842 op 38-jarige leeftijd plots overleed.

Betonnen kruis waarop een houten kruisje is bevestigd met in brons het hoofd van Christus. Geplaatst op Calvarieberg in veldsteen. Voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon. Tegen een achtergrond van vier berken.

• AMRI M., in Volk en Taal, jg. 6, 1893, p. 30.

Auteurs: Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Het betonnen kruis werd vernieuwd door een modern exemplaar. Het ensemble met de Calvarieberg, het perkje en de kruisbomen is bewaard. Achter het kruis staat een cirkel van vier opgaande witte paardenkastanjes.