erfgoedobject

Wegkruis

bouwkundig element
ID
89483
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89483
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkruis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Molenstraat z.nr./ Pannenstraat. Wegkruis, vermoedelijk opgericht tijdens de 20ste eeuw ter vervanging van een ouder houten kruis.
Een artikel in "Volk en Taal" uit 1893 vermeldt een houten kruis met Christusbeeld, ter hoogte van de spoorwegovergang. Het kruis was opgericht ter herdenking van Petrus Blomme, die er in 1842 op 38-jarige leeftijd plots overleed.
Betonnen kruis waarop een houten kruisje is bevestigd met in brons het hoofd van Christus. Geplaatst op Calvarieberg in veldsteen. Voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon. Tegen een achtergrond van vier berken.

AMRI M., in Volk en Taal, jg. 6, 1893, p. 30.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wegkruis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89483 (Geraadpleegd op 06-03-2021)