Beschrijving

Historische hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, thans verlaten en in ruïneuze staat. De hoeve wordt reeds weergegeven in het landboek van Wielsbeke (1720). Omschreven als "erfve bestaen met huys, scheure en ovenbeur", in eigendom van werkman, later molenaar, Joos Goemaere. Op het primitief plan (circa 1830) worden het woonhuis (toen tweewoonst) en de stal op hun huidige plaats afgebeeld met een bakhuisje ten zuiden. De twee woningen worden volgens kadaster circa 1849 verenigd. De hoeve was toen eigendom van Theresia van der Bruggen, grootgrondbezitster uit Wetteren.
Hoeve bereikbaar via erfoprit vanaf de Reynaertstraat. Haaks op de straat gesitueerd eenlagig woonhuis onder zadeldak in mechanische en Vlaamse pannen. Nieuwe roodbakstenen erfgevel van zes traveeën waarin rechthoekige muuropeningen met houten rolluikkasten. Witgekalkte noordelijke gevel op zwarte plint. Kleine getoogde en rechte muuropeningen, onder meer opkamervenster met traliewerk. Westelijke zijgevel met vlechtingen en aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Westelijke stal gedeeltelijk ingestort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1849/8.
  • VERBRUGGHE C., De toestand te Wielsbeke in het jaar 1720 en relaties met vroegere en latere tijden (deel 1), in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 213-253.

Auteurs: Santy, Pieter