Missiaens kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Missiaens kapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, in de volksmond gekend als "Missiaens kapel". Herbouwd in 1995 met financiële steun van ridder Claude-Marie de Ghellinck d'Elseghem Vaernewyck. Oorspronkelijk opgericht in 1879, naar verluidt om veeziekte op nabijgelegen boerderij te bezweren (Korte Molstenstraat nummer 1). Als eigenaar wordt door kadaster Hortense della Faille vermeld.

Zuidwest-noordoost georiënteerde kapel op gekasseide berm tussen de Vierlinden- en de Kleine Molstenstraat. Rode baksteenbouw onder zadeldak in bruine dubbel gegolfde mechanische pannen. Spitse toegang waarin dubbele houten deur (brandglas) en houten boogveld met opschrift "NOOD ZOEKT HULP & TROOST/ BIJ O.L.V.". Decoratief uitgewerkte flankerende pilasters getypeerd door natuurstenen banden en ruitmotieven binnen rechthoekige uitsparing voorzien van siermetselwerk in visgraatverband. Zijgevels met spitse brandglasramen binnen spitse baksteenomlijsting, gevat in een spaarveld bovenaan afgelijnd door tandfries. Top in de vorm van driehoekig verdiept fronton. Brandglasramen die verwijzen naar de Wielsbeekse industrie.

Interieur gekenmerkt door natuurstenen vloer en houten tongewelf. Gemetseld altaar en beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Kind, Heilig Hart, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Jozef. Natuurstenen stichtingsplaat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1929/7.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 6.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 274.

Auteurs: Santy, Pieter