Vlasfabriek Arthur Lambrecht

Beschrijving

Vlasfabriek Arthur Lambrecht met vlasschuren en incorporatie van een ouder gedeelte. Gelegen aan de zuidzijde van de Rijksweg in de nabijheid van de Leie, ten oosten van de "Bornkapel".

Historiek

In 1898 wordt een stuk grond door baron Maurice van der Bruggen verkocht aan landbouwers Leo, Octavia en Hippoliet Lambrecht uit Wielsbeke, die er een gebouw oprichten, bij kadaster benoemd als "magazijn". In 1910 laat de familie Lambrecht het magazijn uitbreiden, met behoud van het oorspronkelijke bouwdeel. Deze vlasschuur bestond uit een opeenvolging van zeven zadeldakjes, zie oude foto's. In 1930 wordt het bestaande volume uitgebreid aan de zuidzijde en wordt aan de oostzijde daarvan voor Arthur Lambrecht (zie Rijksweg nummer 163) een nieuwe grote vlasschuur opgetrokken. De huidige grote vlasschuren dateren van na de Tweede Wereldoorlog, een bouwaanvraag uit 1952 toont de verbouwing van de linkse schuur die uit negen beuken met opeenvolgende zadeldaken bestond (zie geledingen in de zijgevel), vervangen door een nieuw dak met ijzeren spanten, naar ontwerp van architect Kindt uit Kortrijk in opdracht van Jozef Lambrecht. In 1955 wordt ten zuiden van de schuren een roterij opgericht van vier vlaskamers, naar ontwerp van architect J.A. Vanquathem uit Emelgem (schoorsteen thans verdwenen).

Beschrijving

Grote bakstenen loodsen met stompe golfplaten zadeldaken. Oostelijke loods met zijmuren geleed door vooruitspringende pilasters. Poort en vensteropeningen onder betonnen lateien. Centrale rondbogige kapelnis in rode baksteen. Westelijke loods met incorporatie van ouder gedeelte van twee bouwlagen en vijf traveeën. Strek in lichtrode baksteen, band in zwarte baksteen. Gedichte getoogde muuropeningen. Poort en vensteropeningen onder ijzeren lateien (I-profiel). Achterliggende vlasfabriek/ roterij in betonskeletbouw met baksteen, vier rootkamers.

• Gemeentearchief Wielsbeke, Wielsbeke, 974.1: Bouwmachtigingen, 1946 en vorige jaren, 1952, 1955.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1899/9, 1910/5, 1930/40.