Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, mogelijk van oudere datum maar bij kadaster pas geregistreerd in 1930 als eigendom van vlashandelaar Arthur Lambrecht - Valcke (zie vlasfabriek Rijksweg zonder nummer, +145). In 1952 wordt volgens kadaster aan de zuidwestzijde van het woonhuis een nieuw complex van bedrijfsgebouwen opgetrokken.

Vrijstaande dorpswoning in bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak in dubbel gegolfde roodgeglazuurde pannen (nok parallel met straat). Bewaarde houten kroonlijst op modillons. Plint in breuksteen, gebruik van natuursteen voor onderdorpels en cordonlijst. Nieuw houtwerk. Brede voordeur waarboven een vensterraam dat uitgeeft op natuurstenen balkon gedragen door voluutvormige consoles en voorzien van ijzeren balustrade. Aan de oostzijde een latere eenlaagse aanbouw met erker en garage. Daarnaast een hek tussen gietijzeren pijlers. Voorgelegen voortuintje met lage bakstenen ommuring.

Interieur met bewaard traplicht in glas in lood.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1930/41, 1952/38.