Burgerhuis uit het interbellum

Interbellumwoning, opgetrokken in 1927 voor vlashandelaar Edmond Declerck - Van Respaille.

Enkelhuis van drie/ twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Lijstgevel in lichtrode baksteen met houten kroonlijst op consoles, onderbroken door een verticaliserende linkertravee in gele baksteen uitlopend in een kleine getrapte tuitgevel met in de top de jaartalsteen: "1927". Gebruik van natuursteen voor plint, onderdorpels, banden, schouderstukken en hoekblokken. Op de tweede bouwlaag een driezijdige erker onder kroonlijst op klossen. Korfboogvormige muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk. Voordeur met bovenlicht in glas-in-lood met ovalen medaillon met voorstelling van bloemenschaal getooid met strikmotieven.

Een latere aanbouw van een bouwlaag onder platte bedaking aan zuidoostzijde bezit een rondbogige gevelkapel waarin HeiligHartbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1928/18.

Auteurs: Santy, Pieter